Kas yra kasdienis mūsų palydovas visą gyvenimą nuo gimimo iki pat mirties?
Ogi duona kasdieninė. Ne be reikalo yra sakoma: jeigu ant stalo nėra duonos, stalas yra tuščias.
Bendruomenės „Virbalio vartai“ Senųjų amatų centre galėsite tuo įsitikinti dalyvaudami edukacinėje programoje „Duonos kelias“. Čia Jūs prisiliesite prie viso duonos gamybos proceso: nuo žemės dirbimo ir javų sėjos iki garuojančio kepalo ant stalo. Kartu spėliosim grūdų rūšis ir įrankių pavadinimus, pilsim grūdus į maišus, sversim, malsim, kūrensim krosnį, kiekvienas formuosim savo duonelės kepalėlį, šausim į krosnį ir dar šiltą parsivešim į namus. Tačiau čia dar ne viskas. Kol duonutė keps, Jūs kiekvienas turėsite galimybę prisiliesti ir prie kitų amatų: ausite grindų taką, senoviniu būdų liesite grabnyčią (žvakę), suksite virvutę, lipdysite iš molio, o kur dar galvosūkių kampelis. Bet ir čia dar ne viskas. Koks svečiavimasis be vaišių stalo, ant kurio Jūsų lauks karšta žolelių arbata, duona, tikri kaimiški lašiniai, dešra ir skilandis, senoviškas mielinis pyragas, sviestas ir sūris su medaus pilnu koriu. Suaugusiųjų grupės degustuos „Trejanką“, kurios receptas eina iš kartos į kartą jau daugiau kaip 150 metų.
Advento laikotarpiu bendruomenė kviečia į edukacinę programą „Kalėdaičio istorija ir gimimas“.Susėdę prie Kūčių stalo laužiame kalėdaitį (plotkelę), bet dažnai nesusimąstome, iš kur ši tradicija atėjo. Dalyvaudami edukacinėje programoje susipažinsite su kalėdaičio atsiradimo istorija, sužinosite, kokie darbai buvo dirbami Advento metu, ir kai kuriuos dirbsite patys. Išmėginsite Kūčių vakaro burtus ir žaidimus, pamatysite, kaip ir iš ko kepami kalėdaičiai (plotkelės), kaip buvo gaminami komunikantai: (mažoji Ostija) ir didžioji Ostija šv. Mišių apeigoms. Po vieną kalėdaitį parsivešite į namus. Pasivaišinsite pieniška zacirka iš kalėdaičių tešlos likučių. Ragausite tikrą kalėdinį meduolį su žolelių arbata.
Atsiliepimai